Slovarček težko razumljivih spletnih izrazov

Slovarček težko razumljivih spletnih izrazov

15. oktober 2024

Dolžina branja:7 min

Kaj pomenijo platforma, aplikacija, template, crm, cms, resposive design, modul, vtičnik

Platforma, aplikacija, template, gostovanje, domena … koliko čudnih, neznanih besed, ki bi vas verjetno hitro spravile ob glavno nagrado v kvizu Lepo je biti milijonar.

Če se boste kdaj prijavili na kviz (ali pa se želite le bolj strokovno pogovoriti o izdelavi vaše spletne strani), potem ZAGOTAVLJAMO, da vam bo to znanje prišlo prav.

No, kakršenkoli je že vaš namen, da ste sedaj tukaj - upamo, da vam bomo uspeli na čim bolj enostaven način razložiti, kaj pomeni kaj.

Pa začnimo …

  1. Kaj je spletna platforma?

  2. Kaj je aplikacija?

  3. Kaj je template (predloga)?

  4. Kaj je CRM?

  5. Kaj je CMS?

  6. Kaj je gostovanje?

  7. Kaj je domena?

  8. Kaj je responsive design?

  9. Kaj je API?

  10. Kaj je vtičnik (plug-in)?

  11. Kaj je modul?

Kaj je spletna platforma?

Platforma je spletna podlaga, na katero se postavi spletne strani, aplikacije in programe.

Predstavljajte si veliko prazno Lego ploščo. Vsaka lego kocka, ki jo postavimo na to ploščo, pomeni neko funkcijo oziroma del spletne strani, ki jo potrebujete (npr. izdelek, košarica, stran za plačilo, kontaktni obrazec).

Primeri platform: WordPress, Shopify, Wix, Squarespace, Laravel, Magento, Drupal …
Windowsi na vašem računalniku so tudi platforma.

Kaj je aplikacija?

Aplikacija je koda oziroma programska rešitev, ki jo programerji napišejo, da povejo računalniku ali mobilniku, kaj mora narediti v določenih situacijah. Vsaka aplikacija ima točno določeno funkcijo.

Aplikacija za vreme vam pokaže trenutne vremenske razmere, medtem ko aplikacija za glasbo omogoča poslušanje vaših najljubših pesmi. Instagram omogoča nalaganje slik, brskanje fotografij in komunikacijo z drugimi ljudmi.


Kako prepoznate razliko med aplikacijo in spletno stranjo?

Aplikacija je program, ki ga namestite na vašo napravo (telefon, tablica ali računalnik).
👍 Je bolj napredna, omogoča obvestila in dostop do virov naprave (kamera, mikrofon, galerija).
👍 Prenesete in namestite jo preko trgovin Google Play (Android) ali App Store (iOS).

Spletna stran je dostopna preko brskalnika (Chrome, Safari, Firefox) in ne zahteva namestitve.
👍 Je bolj informativne sorte in osredotočena na prikaz vsebine (članki, slike, video).
👍 Ne potrebuje prenašanja in nameščanja, saj do nje dostopate tako, da vtipkate URL (npr. www.creative37.com) v brskalnik.


Kaj pa je razlika med mobilno in spletno aplikacijo?

Tukaj dostikrat naletimo na nerazumevanje, saj je spletna aplikacija nek miks oziroma hibrid med spletno stranjo in aplikacijo - izgleda in deluje kot aplikacija, vendar jo uporabljate v brskalniku, brez namestitve.

Te strani so bolj interaktivne kot običajne spletne strani.

V današnjem času so skoraj vse aplikacije dostopne preko mobilnika IN računalnika. Vendar se te aplikacije začnejo ustvarjati z odločitvijo, ali bodo primarno narejene za mobilnik ALI računalnik ALI oboje.

Primeri bolj znanih mobilnih aplikacij (ki so v bistvu tudi spletne):
Facebook, AboutYou, Zalando, TikTok, Gmail, Google Maps, WhatsApp, YouTube, Spotify …

Primer bolj znanih spletnih aplikacij (ki so v bistvu tudi mobilne):
Facebook, AboutYou, Zalando, Gmail, Google Maps, Microsoft Word, Youtube, Google Docs, Canva, Figma, Dropbox, Netflix, Airbnb, SkyScanner …

Kaj je template (predloga)?

Template ali predloga je vnaprej pripravljen videz za spletno stran.

Ne gradite hiše na novo in zato ne potrebujete arhitekta. V tem primeru se odločite, kateri videz že predpripravljene hiše vam je najbolj všeč in koliko sob potrebujete. Mi pa pobarvamo fasado, položimo tla in dodamo slike na stene.

#Namig: zamenjajte besedo “hiša” z besedo “spletna stran” ;)

Primeri platform (zdaj že veste, kaj je to, kajne?), ki ponujajo predloge:
WordPress, Wix, Shopify, Squarespace …

Kaj je CRM?

CRM (Customer Relationship Management) je program, vi pa si ga predstavljajte kot digitalni zvezek, kjer vanj zapisujete vse znanje, ki ga pridobite o svojih strankah:

  • njihova naročila,

  • kontaktne informacije,

  • e-poštna sporočila,

  • telefonske klice,

  • vprašanja,

  • nakupovalne navade …

Ko kliknete na ime stranke, imate zbrano vse o njej na enem mestu. To pomeni možnost boljše organizacije, večje personalizacije in prilagajanje ponudbe. Odlično za marketinško in prodajno ekipo!

CRM je lahko tudi aplikacija, ki jo prenesete na telefon ali računalnik, vendar se večina CRM sistemov danes uporablja kot spletna aplikacija.

Lahko se ga sprogramira iz ničle ali pa vzame že kakšno obstoječo platformo in gradi dalje na njej, da se prilagodi vašim potrebam.

Primer CRM:
Salesforce, HubSpot, Zoho CRM, Pipedrive

Kaj je CMS?

CMS (Content Management System) je sistem za upravljanje vsebin, s katerim urejate vašo spletno stran. Omogoča vam, da dodajate besedila, slike, videoposnetke in druge vsebine na vašo spletno stran; brez potrebe po programerskem znanju!

Gre za nevidni del vaše spletne strani. Vidni del je tisto, kar je javno objavljeno na strani in do česar vaše stranke lahko dostopajo.

Kot da bi imeli v nedeljo napovedane obiske. Miza bi bila polna dobre hrane in pijače in vsem bi se cedile sline - to je vidni del. Nihče pa ne bi pomislil, kaj vse se je dogajalo pred tem; kako ste pripravljali, kuhali in pospravljali - to je nevidni del.

Primeri CMS:
WordPress, Joomla, Drupal, Shopify, Wix …

Kaj je gostovanje?

Gostovanje je storitev, zaradi katere je spletna stran vidna na internetu.

Tako kot trgovina najame prostor v nakupovalnem centru, spletna stran najame strežnik, da se lahko predstavi.

Na strežniku so shranjene vse datoteke (besedila, slike, videoposnetki …) in z gostovanjem lahko te datoteke pokažete obiskovalcem na spletu.

Možnosti gostovanja:
Domenca, NEOSERV, Žabec, Hostko, Domovanje, GoDaddy, DigitalOcean, Hetzner …

Kaj je domena?

Domena je naslov vaše spletne strani. Ljudje jo vpišejo na internet in pokaže se vaše podjetje. Npr., naša domena je www.creative37.com.

Domena je sestavljena iz 2 delov:
👍 Ime domene: unikatno ime, ki ga izberete zase (creative37)
👍 Končnica: com, si, org., net …

Kaj je responsive design?

Gre za način oblikovanja spletne strani, s katerim dosežemo, da se videz samodejno prilagodi različnim napravam in velikostim zaslonov.

Stran, ki jo gledate preko računalnika, namreč ne more biti istega videza kot na telefonu; potrebuje drugačno razporeditev elementov.

Kaj je API?

API vmesnik (Application Programming Interface) je kurir s podatki in teče od enega do drugega programa in te podatke izmenjuje. Določa, kako program 1 zahteva podatke in kako program 2 te podatke zapakira in odpošlje.

▶ Predstavljajte si natakarja - stranka (program 1) mu naroči, kaj želi za kosilo, natakar (API) pa prenese to naročilo v kuhinjo (program 2) in ga dostavi stranki.

▶ V realnosti gre to tako - API pošlje zahtevo (“želim podatke o vremenu”) in nato dostavi odgovore (“zunaj je sončno, s temperaturo 28°C”).

▶ Ali pa morda ta primer: Wolt dostava uporablja Google Maps API, da lahko prikazujejo zemljevide in navodila za pot. Torej, ko boste naslednjič čakali, da vam dostavijo “kitajca” in boste gledali strička na kolesu, se spomnite, da gre za vmesno pomoč API.

API je torej orodje, ki omogoča, da različni programi ali sistemi komunicirajo med seboj, izmenjujejo podatke in dodajajo funkcionalnosti, kar poenostavi razvoj aplikacij.

Kaj je vtičnik (plug-in)?

Gre za preprost način, da dodate nove funkcije na svojo spletno stran, ne da bi morali postaviti in programirati vse od začetka.

Predstavljajte si vtičnik kot dodatek za avto. Celoten avto deluje brezhibno, vi pa mu dodate še najnovejši avtoradio in mu s tem omogočite novo funkcijo.

Na podoben način deluje vtičnik - vaši strani doda nove zmogljivosti, kot so kontaktni obrazci, možnost plačila, varnost pred hekerskimi vdori, samodejno ustvarjanje varnostnih kopij, sprememba spletne strani v spletno trgovino, …

Kul, a ne? 🙂

Kaj je modul?

Modul je gradnik, ki programski opremi omogoča dodajanje novih funkcij.

Glavna razlika med modulom in vtičnikom je, kje in kako se uporabljata, čeprav imata oba isti osnovni namen - dodajanje novih funkcij brez potrebe po gromozanskem programiranju.

Modul je bolj pogost v kompleksnih sistemih, kot je ERP in omogoča večje spremembe in nadgradnje (recimo celovit sistem za upravljanje inventarja, ki pomaga slediti zalogam in naročilom).

Vtičnik je bolj pogost v CMS in manjših sistemih (recimo galerija slik).

Modul torej polaga lego kocke na platformo, medtem ko vtičnik polaga lego kocke na “hiško”, ki je že zgrajena na platformi.

Čestitamo, sedaj ste pravkar po “geek-ovsko” namučili možgane in si zaslužite pavzo! Predlagamo tistega “kitajca”, o katerem je bilo prej govora 🤤

Vas zanima še kaj drugega?

Če vam manjka še kakšna informacija, se pa ne bat - pocukajte nas in vprašajte.

Kar pogumno. Kakšno je vaše vprašanje?

Katera je tista stvar, ki vam ne da spati in je kljub nenehnem raziskovanju ne razumete? Če je to slučajno pisanje knjige, kako razumeti ženske, potem žal nismo pravi naslov (bi jo pa radi prebrali). Če pa je vaša težava v razumevanju delovanja spletnih zadevščin, potem vam zagotovo lahko odgovorimo na enostaven način.

Vaše osebne podatke bomo obdelovali na podlagi pogodbenega razmerja. Več informacij o varovanju vaših osebnih podatkov najdete v politiki zasebnosti.