Kako ustvariti spletno nakupovalno košarico, ki spodbuja nakupe in ne frustracij

12. september 2024
Kako ustvariti spletno košarico, ki spodbuja nakupe in ne frustracij

Kdaj se vam je to nazadnje zgodilo? V spletni trgovini ste imeli polno košarico z izdelki, kateri so vas že na pogled razveselili … na koncu pa ste stran zaprli!

Če vaše podjetje služi s pomočjo spletne trgovine, potem si vzemite čas in preverite, ali strankam zares ponujate le najboljšo uporabniško izkušnjo.

Kako naj bi torej izgledala nakupovalna košarica, ki strank ne bo odgnala?

Strašljiva nakupovalna košarica

Košarica naj jasno predstavi nabrane izdelke

Stranka mora na enem mestu videti vse podatke o izdelkih, ki jih je izbrala. To vključuje:

  • slike izdelka,

  • ime izdelkov in specifikacijo (recimo konfekcijsko številko),

  • količino izdelkov in možnost, da se le-ta spremeni (dodajanje več kosov ali odstranitev izdelka),

  • cene (vključno z morebitnim popustom),

  • skupno ceno (pred in po vključenem popustu).


✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Res nihče ne mara presenečenj pri ceni ali zapletenih postopkov. Kupec naj vedno vidi, kaj ima v košarici in kakšna je končna cena. Ljudje stvari hitreje dokončamo, če razumemo, za kaj gre.

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Preveč informacij ali neurejen izgled lahko zmede stranko. Njeni možgani bodo začeli pospešeno predelovati podatke in na koncu zakuhali.

Spletna nakupovalna košarica naj jasno prikaže nabrane izdelke

Košarica naj omogoča enostavno dodajanje in odstranjevanje izdelkov

Kolikokrat ste si že rekli: “Oh, res obožujem to, ko moram narediti 5 klikov, da izdelek odstranim iz košarice?” … Ja in potem svizec zavije čokolado v folijo.

Stranka mora imeti možnost, da izdelkom v nakupovalni košarici sama določi količino ali pa izdelke popolnoma odstrani. Košarica in spremenjene količine se morajo takoj samodejno prikazati, brez da se stran osvežuje.

✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Bolj, ko je postopek enostaven, bolj se poveča možnost, da bo stranka zaključila nakup. Če ljudje lahko brez težav urejajo svoje izdelke, potem se počutijo, kot da imajo vse pod kontrolo in to je DOBER občutek.

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Lahko pride do manjše končne vrednosti nakupa. Ko ima stranka možnost, da preprosto zmanjša ali odstrani izdelke, lahko postane bolj previdna, kar se tiče stroškov in iz košarice odstrani več izdelkov, kot bi jih sicer.

Spletna nakupovalna košarica naj omogoča enostavno dodajanje in odstranjevanje izdelkov

Košarica naj jasno prikaže stroške pošiljanja in davke

Oh, naši najljubši - stroški pošiljanja (op.p. “berite s sarkazmom”). Nič ne odbije stranke bolj kot to, da šele pri zadnjem koraku izve, da jo bo dostava stala več kot sam izdelek. Že na začetku jih obvestite o tem:

  • kakšen je strošek dostave,

  • kakšna je končna cena nakupa,

  • s čimerkoli, kar zviša končni znesek.

✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Stranke cenijo iskrenost. Če že na začetku vedo, kaj bodo morale doplačati, bodo bolj verjetno opravile nakup do konca.

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Če so stroški pošiljanja visoki, se lahko kupec odloči za opustitev nakupa. Vendar vam zagotavljamo, da je procent odhoda še veliko večji, če stroške dostave dodate šele na koncu. Boljša je začetna iskrenost, kot pa odhod nejevoljnega kupca zaradi "skritih" stroškov.

Spletna nakupovalna košarica naj jasno prikaže stroške pošiljanja in davke


Košarica naj se samodejno shranjuje

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste v košarico dodali nekaj artiklov, potem pa je nekaj zmotilo vašo pozornost in ste morali oditi. Ko pa ste prišli nazaj, je bila košarica prazna, in vam niti na kraj pameti ni več padlo, da bi jo na novo napolnili.

Nakupovalna košarica MORA omogočati shranjevanje izbranih izdelkov za kasnejši nakup, bodisi z ustvarjanjem uporabniškega računa ali pa brez njega, kot gost. Še najbolje pa je ponuditi obe opciji, da stranke ne omejujete s pogojem, da mora najprej narediti “to in to”, če želi opraviti nakup.

✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Poveča možnosti za končno izvedbo nakupa. Kupec si košarico ogleda večkrat, izdelki se mu vtisnejo v spomin in vedno bolj si jih želi. Prav tako mu z dobro zastavljenim oglaševanjem te izdelke lahko večkrat pokažete tudi drugje po spletu (da ji res NE pozabi).

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Če se izdelki v košarici dolgo časa samodejno ne osvežujejo (npr. ob zmanjšanju zaloge ali spremembe cene), lahko to vodi v frustracijo kupca ob ponovnem vračanju kupca.

Spletna nakupovalna košarica naj ima možnost samodejnega shranjevanja

Enostavna možnost povratka na začetno stran spletne trgovine

Stranka se nahaja v košarici, a želi še nekaj dodati? Super! Poskrbite, da je njena želja lahko izvedljiva. Nakupovalna košarica mora omogočati enostavno nadaljevanje nakupovanja, brez izgube izdelkov ali ponastavitve košarice.

✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Ker stranka lahko brez težav doda nove izdelke, to na koncu vpliva na višji znesek nakupa.

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Če gumb za vrnitev nazaj v trgovino ni dovolj viden, lahko stranka predčasno zaključi z nakupovanjem, čeprav bi mordai želela dodati še več izdelkov.

Enostavna možnost povratka na začetno stran spletne trgovine

Varno in enostavno plačilo

Ko želi stranka plačati, je nikar ne upočasnite z dolgimi obrazci in zapletenimi plačili. Ponudite različne možnosti plačila, kot je plačilo s kartico, spletno plačilo, mobilno plačilo … in poskrbite, da bo postopek tekel hitro in nemoteno.

✅ PREDNOSTI ALI ZAKAJ TO DELUJE?

Stranka si izbere svojo priljubljeno metodo za plačevanje, ki ji najbolj zaupa. Z opravljenim nakupom posledično pomeni, da zaupa tudi vam.

❌ SLABOSTI ALI KJE LAHKO KIKSNETE?

Če pa je na voljo preveč izbire ali je postopek plačila preveč zahteven, lahko pride do nedokončanega nakupa.

Spletna nakupovalna košarica naj ima varne in enostavne možnosti plačila

Bistvo

Dober “shopping cart” je eden izmed ključev za uspešen zaključek prodaje v spletni trgovini.

Ponudite kupcu jasnost, enostavno uporabo, pregledne stroške in seveda varnost. Ne mučite njegovih možganov po nepotrebnem.

Gladka izkušnja brez nepotrebnih zapletov bo hitro spremenila polno košarico v “zaključi nakup”.

ŽELITE TUDI VI ZAKLJUČEVATI NAKUPE BREZ TEŽAV?

Pošljite nam sporočilo. Bomo pogledali, ali vaša košarica dela šele prve korake ali že straši stranke, ker je v puberteti, in ji dali lekcijo iz bontona.

Vaše osebne podatke bomo obdelovali na podlagi pogodbenega razmerja. Več informacij o varovanju vaših osebnih podatkov najdete v politiki zasebnosti.